Artiklerne i vores medlemsblad har bl.a. fokus på den nyeste forskning og behandlingsmulighederne for modermærkekræft. Det indeholder også personlige historier og erfaringer til inspiration for andre patienter og pårørende.
Januar 2023
I dette nummer af På Pletten kan du læse om Thorbjørns personlige møde med modermærkekræft og hans erfaringer med sygdommen. Thorbjørn fik eksperimental behandling med t-celle terapi.
Du kan også læse et interessant interview med Inge Marie Svane, der er ekspert i t-celle terapi og vil give dig en dybere forståelse af behandlingsformen. Derudover kan du læse om drop-in undersøgelser af modermærkekræft, som kan være en nem og hurtig måde at få undersøgt dine modermærker på. Dette og meget mere i et spændende nummer af vores blad.
Juli 2022
I dette nummer kan du læse om tre af vores medlemmer, som modigt og ærligt fortæller om livet og tankerne i kølvandet på kræften.
Kæmper du med stress, angst og dystre tanker, fordi du har eller har haft kræft, kan du måske finde inspiration i at læse psykologens råd til at få mere livskvalitet.
December 2021
I dette nummer kan du læse et interview med skuespilleren Esben Dalgaard, som tidligere på året blev diagnosticeret med udbredt modermærkekræft og nu er i behandling med immunterapi, som heldigvis lader til at have den ønskede effekt.
Han har siden han blev syg været åben og ærlig omkring sin sygdom i medierne.
Og hans budskab er meget klart: Få nu undersøgt de modermærker, der ser mistænkelige ud.
At en kendt skuespiller stiller op og fortæller om sin modermærkekræft er guld værd i forhold til at skabe fokus på en sygdom, som der nok desværre er mange i befolkningen, som ikke helt kender alvoren af.
Juni 2021
Hos PAMO ser vi gerne, at der bliver kigget på solarieloven igen. I resten af Skandinavien og i de fleste steder i Europa er det forbudt for børn under 18 at gå i solarium, og det er der en god grund til: Hos tre ud af fire mennesker under 30 år er modermærkekræft en direkte konsekvens af solariebrug. Det kan vi godt lave om på i Danmark. Og det skal vi.
Nu når vi så småt kan begynde at se ind i den normale hverdag, kan vi også begynde at forberede os til dette års ’Knæk Cancer’.
December 2020
Alt er ikke blevet normalt endnu, og bliver det nok heller ikke forløbeligt. Selvom Corona næsten er blevet hverdag, og man ikke længere bliver forskrækket over, at alle mennesker går maskerede rundt i supermarkederne, er det stadigvæk svært for folk i særlig risikogruppe.
De betaler en høj pris. De går i konstant angst for at blive smittet, og er nødt til at isolere sig. Oveni er mange bevidste om, at resten af samfundet ’ofrer’ sig for netop at passe på dem. De må aflyse fester, rejser og byture for deres skyld.
Juni 2020
Som patient er man særlig udsat og skal passe ekstra meget på ikke at blive smittet med Corona-virus. Samtidig betyder pandemien, at man ikke altid kan have bisiddere eller pårørende med til orienteringer og behandlinger på hospital og hos lægen. Det er utrygt, men heldigvis er der mulighed for at bruge nogle af de mange digitale løsninger.
Vi har skruet et spændende magasin sammen til jer denne gang med masser af gode historier. Flere af dem er helt uden Corona.
December 2019
Det er oftest voksne, der bliver ramt af modermærkekræft. Og vi voksne er rustede til at håndtere den slags. Men hvad med børnene? Hvordan får man fortalt dem, at mor eller far lider af en sygdom, der kan være dødelig? Det emne har vi talt med psykolog Kirsten Heldbjerg om. Hun giver en række gode konkrete råd til at håndtere den situation.
Juni 2019
Det er svært at trænge i gennem til politikerne. Det er næsten umuligt, når man gerne vil have fat i dem under en valgkamp. Det måtte undertegnede sande, da jeg ville gå uddannelsesordførerne på klingen, for at få dem til at tage idéen om kurser for frisører og andre fag i at spotte hud- og modermærkekræft med ind på Christiansborg. Men vi fik et par kommentarer og, hvad Venstre og Socialdemokratiet mener om idéen kan du læse andetsteds. Du kan også læse hvad formand Lene Ottesen mener. Hun er anderledes klar i spyttet i den sag.
Januar 2019
Denne gang tager ’På Pletten’ fat på et kontroversielt emne. Vi har set på, hvordan arbejdsgangene er i Medicinrådet. Vi har også talt med eksperter, der bakker op om prioriteringen mellem dyre behandlingsmetoder. Også hvis det betyder, at de bedste præparater bliver valgt fra. Flere immunterapipræparater er godkendt i Medicinrådet og det er glædeligt.
April 2018
Det seneste halve år har været en særdeles begivenhedsrig tid for Patientforeningen Modermærkekræft. Foreningen har afholdt den største Nationale Modermærkekræftdag hidtil, bestyrelsen har fået ny formand (nu forkvinde), og vi er begyndt at udgive vores helt eget tidsskrift.
Vi bruger dette tidsskrift til at informere om blandt andet forskning og nye behandlingsformer, men vi gør mindst lige så meget ud af at dele personlige historier og erfaringer, som kan tjene til inspiration for kræftpatienter og deres pårørende - samt andre interesserede. Læs mere i dette nummer af ’På Pletten’.
Oktober 2017
Modermærkekræft er desværre en kræftform, som rammer stadigt flere danskere. Men heldigvis er der også mange flere, som overlever sygdommen. En af årsagerne til de forbedrede overlevelsesstatistikker er, at vi er blevet lidt bedre til hurtigere at søge læge, hvis vi har mistanke om syge modermærker. En anden væsentlig årsag til de opløftende tal kan tilskrives immunterapi som behandlingsform. Immunterapi har nemlig vist sig at være et særdeles effektivt middel til behandling af modermærkekræft med spredning. Læs mere om bl.a. immunterapi, tjek af modermærker samt alternativ behandling i dette første nummer af ’På Pletten’.