Ny forskning: Særligt protein har hovedrolle i udviklingen af modermærkekræft

05-05-2021
Modermærkekræft er en af de hyppigste kræftsygdomme blandt danskerne – og den farligste form for hudkræft. For første gang viser forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at proteinet Ambra1 har betydning for, hvor hurtigt modermærkekræftceller vokser, og hvor aggressive de er. Resultaterne giver håb om nye behandlinger til patienterne.

Kræftforsker Daniela De Zio fra Kræftens Bekæmpelse har sammen med kolleger givet ny indsigt i, hvad der styrer hvor hurtigt modermærkekræftceller vokser og hvor aggressive de er. Foto: Büro Jantzen

Ambra1 er et meget alsidigt molekyle, der kan repræsentere et nyt mål i en lang række kræftbehandlinger, en slags ny grænse inden for molekylær onkologi

Professor Francesco Cecconi, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

I en ny artikel viser forskerne for første gang, at proteinet Ambra1 har betydning for, hvordan modermærkekræftceller vokser. Resultaterne viser, at hvis mængden af Ambra1 er lav, vokser kræftcellerne langt hurtigere, og i forsøg med mus har dyr med lave mængder af Ambra1 mindre sandsynlighed for at overleve modermærkekræft. 

Selv om forsøgene endnu kun er udført i laboratoriet og i museforsøg, håber forskerne, at resultaterne i fremtiden kan føre til nye, skræddersyede behandlinger til patienter med modermærkekræft. Det forklarer seniorforsker Daniela De Zio, som sammen med professor Francesco Cecconi har stået i spidsen for forskningen:   

– Der findes i dag midler, der kan modvirke de processer, der sker i modermærkekræftceller med lave mængder af Ambra1. De er i dag ved at blive testet på patienter med andre typer af kræft, blandt andet tarmkræft og æggestokkræft. Vores resultater tyder altså på, at det også kan være relevant at afprøve dem på patienter med modermærkekræft. Hvis denne type forsøg viser gode resultater, kan vi på længere sigt stå med en ny behandling til patienter med modermærkekræft, som har lave niveauer af Ambra1, siger Daniela De Zio. Hun suppleres af professor Francesco Cecconi: 

– Ambra1 er et meget alsidigt molekyle, der kan repræsentere et nyt mål i en lang række kræftbehandlinger, en slags ny grænse inden for molekylær onkologi, siger han.
 
Det er blot få uger siden, at forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning offentliggjorde yderligere, vigtige forskningsresultater om Ambra1 og dets rolle i udviklingen af kræft. Resultaterne blev offentliggjort i et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter, Nature, hvilket understreger molekylets vigtige rolle i forskningen mod kræft.


Danske og internationale forskere afslører en afgørende brik i delingen af vores celler

Vækst og spredning kan bremses
De lægemidler, som Daniela De Zio henviser til, virker ved at hæmme proteinet FAK1. En af årsagerne til, at kræftceller med lave mængder af Ambra1 er mere aggressive, er nemlig, at FAK1-proteinet er mere aktivt. 

FAK1 hjælper kræftcellerne med at sprede sig i kroppen, og ved at hæmme FAK1 kunne forskerne bremse de aggressive kræftcellers vækst. 

– Vi arbejder videre for at undersøge, om vores resultater også kan genfindes hos patienter med modermærkekræft. Hvis vi også blandt disse patienter kan se en sammenhæng mellem niveauet af Ambra1, og hvordan sygdommen udvikler sig, vil det være et godt argument for at tilbyde patienter FAK1-hæmmere, som led i et forsøg, siger Daniela De Zio. 

Hvert år får omkring 1.080 mænd og 1.250 kvinder modermærkekræft, og sygdommen er dermed en af de hyppigste kræftsygdomme i Danmark.

Resultaterne er offentliggjort her: Di Leo et al.:  Loss of Ambra1 promotes melanoma growth and invasion. Nature Communications 05. May 2021

Læs mere om modermærkekræft

Bag om forskningen

Den nye forskning er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Nationalt Center for Cancer Immunterapi, Københavns Universitet samt forskere fra USA, Luxemburg, Italien, Frankrig og Belgien.